Vanlig stilte spørsmål om avløpsanlegg
Her finner du svar på ofte stilte spørsmål:
- Toalettet mitt fungerer bra. Avløpsvannet blir borte når jeg drar ned og det er heller ingen dårlig lukt. Hvordan kan kommunen vite at infiltrasjonsanlegget ikke fungerer?
I dag stilles det strengere krav til prosjektering, utførelse og rensing fordi ny kunnskap og teknologi gjør det mulig å rense avløpsvann på en bedre måte i dag enn for 30 år siden.
Årsakene til dårlig funksjon er ofte gamle anlegg der jordsmonnet under infiltrasjonsanlegget er «mettet» etter mange års bruk, begrenset spredeareal, feil og mangler på slamavskiller, samt at mange spredegrøfter ikke er tilpasset stedlige løsmasser (gravd for langt ned i” tette” morenemasser).
- Jeg har fått pålegg om å utbedre avløpsanlegget for boligen min. Jeg har et anlegg med en "septiktank" (slamavskiller) som renser vannet før utslipp. Hvorfor er ikke dette godt nok?
Slamavskiller alene er ikke godkjent renseløsning i Sigdal kommune.
- Jeg har ikke innlagt vann i boligen/fritidsboligen min. Må jeg ha utslippstillatelse?
Bolig/fritidsbolig uten innlagt vann har i utgangspunktet ikke krav om utslippstillatelse.
Definisjon på innlagt vann: vann fra vannverk, brønn, cisterneanlegg (også innvendige cisterner/røropplegg med volum over 25 liter) eller lignende, som gjennom rør eller ledninger, er ført innendørs.
- Gjelder kravene til renseeffekt i forurensningsforskriften for avløp som kun inneholder gråvann?
Nei, forskriften setter ikke bestemte krav til renseeffekt for gråvann, men den oppgir av gråvann skal gjennomgå rensing i stedegne løsmasser eller tilsvarende. En tilsvarende renseløsning kan være kan for eksempel være et gråvannsrenseanlegg med biofilter.
Forskriften er klar på at alle avløpsanlegg må utformes og dimensjoneres slik at utslipp av avløpsvann ikke blir til ulempe. Dette gjelder selvfølgelig også for utslipp av gråvann. Kommunene skal også sette krav til at den som utformer og dimensjonerer gråvannsanlegg må ha nødvendig kompetanse.
- Må man søke om utslippstillatelse dersom alt avløpsvann fra hytte/bolig skal føres til en tett oppsamlingtank? Da blir det jo ikke utslipp ved hytta.
Det er ikke tillatt å føre samlet avløpsvann til tett tank. Tett tank kan kun benyttes til oppsamling av svartvann (avløpsvann fra WC). Gråvann (avløpsvann fra kjøkken, bad) skal renses i separat renseløsning. Tett tank er en godkjent løsning kun hvis det ikke er mulig å etablere en annen renseløsning.
- Jeg ønsker å installere WC eller vakuumtoalett med lavt vannforbruk og bærer vannet inn. Må jeg søke om utslippstillatelse når vannet skal ledes til tett oppsamlingstank?
Ja. Tett tank er søknadspliktig uansett om utslippet er fra bygning med innlagt vann eller ikke.
- Er det nok å sende inn en jordprøve fra egen eiendom til analyse, dersom man ønsker å få en vurdering på om infiltrasjonsanlegg kan bygges?
Nei, det er ikke tilstrekkelig å ta ut en jordprøve der man antar at infiltrasjonsanlegg kan etableres. For å avklare om infiltrasjonsanlegg kan bygges, må det gjennomføres grunnundersøkelser og vurdering av forurensningsmessige konsekvenser. Dette skal utføres av firma med nødvendig hydrogeologisk kompetanse.
- Hvordan får jeg et lovlig utslipp?
Hva konkret som må gjøres med ditt avløpsanlegg må et innleid foretak med tilstrekkelig kompetanse vurdere. Det kan være alt fra utskifting av enkelte deler av anlegget til etablering av helt nytt avløpsanlegg. Vi gjør oppmerksom på at det er eier av avløpsanlegget som må leie inn foretak og dekke kostnadene for dette. Når anlegget er ferdig bygget, skal ansvarlig søker sende kommunen søknad om ferdigattest. Først når ferdigattest er gitt vil du ha et gyldig utslipp og saken avsluttes i kommunen.
- Hvilken avløpsløsning skal jeg velge?
Det er grunnforholdene på den enkelte eiendom, avstand til brønner og badeplasser og lignende, som er avgjørende både for valg, utforming og lokalisering av ny avløpsløsning.
For å avklare grunnforhold og eventuell risiko for forurensning, må eier av avløpsanlegget ta kontakt med et foretak med tilstrekkelig kompetanse. Det må gjennomføres grunnundersøkelser, vurdere riktig renseløsning, prosjektere avløpsanlegget og sende inn en søknad om utslippstillatelse.
Ved etablering og oppgradering av avløpsanlegg vil infiltrasjonsanlegg være en aktuell løsning for en stor andel av eiendommene i kommunen. I alle søknader om utslippstillatelse skal mulighet for infiltrasjon vurderes før andre avløpsløsninger godkjennes.
- Hvilke naboer og berørte parter må jeg varsle?
Med naboer menes alle som grenser til søkerens eiendom / festetomt eller andre som utslippet kan få betydning for. Andre berørte parter kan være offentlige organer, organisasjoner, foreninger og lag med interesse i saken.
- Kan naboen og jeg samarbeide om et nytt avløpsanlegg?
Ja. Det kan være en økonomisk gevinst ved å gå sammen med en eller flere naboer om etablering av et nytt avløpsanlegg.
- Jeg har dårlig økonomi, finnes det støtteordninger?
Sigdal kommune har pr. i dag ingen øremerkede støtteordninger til utbedring av avløpsanlegg.