Trygghetsalarm
Vilkår/ forutsetning:
Tjenesten vurderes i henhold til Lov av 7. februar 1999 nr. 63 om pasient- og brukerrettigheter § 2-1a, annet ledd (Rett til nødvendig hjelp fra kommunens helse- og omsorgstjeneste), og Lov av 24. juni 2011 nr. 30 om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m § 3-2, første ledd, nr. 6, bokstav b (Personlig assistanse, herunder praktisk bistand og opplæring og støttekontakt).
Det må foreligge en risiko for at søker skal komme i en situasjon der det er behov for å tilkalle hjelp. Risikovurdering må foretas på bakgrunn av en helhetsvurdering hvor søkers helsetilstand, sosiale nettverk og boforhold er viktige faktorer. Det foretas en samlet vurdering utfra opplysninger i søknaden og evt. etter hjembesøk hvor følgende kriterier tillegges vekt:
- Personer med medisinske tilstander hvor behov for hjelp kan oppstå, personer som har nedsatt funksjonsnivå og/eller fallrisiko.
- Personer som nylig har gjennomgått sykdom med formål om å etablere trygghet i en rekonvalesensperiode.
- Særlig pleie- og omsorgstrengende/særlig funksjonshemmede som har vanskelig for å kunne benytte vanlig telefon eller telefon med tilleggsutstyr for å tilkalle hjelp. / Vanskeligheter med å tilkalle hjelp med mobil/telefon.
- Bruker må kunne nyttiggjøre seg teknologien (forstå at man skal trykke på en knapp for å tilkalle hjelp).
Om trygghetsalarm:
Trygghetsalarm er ikke særskilt omtalt i lovteksten.
Hva er en trygghetsalarm
En trygghetsalarm er en boks med amulett eller kun en amulett som kan bæres på kroppen. Man kan tilkalle hjelp med den, ved ett knappetrykk. Trygghetsalarmen skal ikke være en erstatning for å tilkalle hjelp ved akutt illebefinnende. Trygghetsalarmen varsler den kommunale hjemmetjenesten.
Slik fungerer tjenesten
Digitale trygghetsalarmer kan tildeles både som stasjonær og som mobil trygghetsalarm. Begge typer har fordeler og ulemper og det må vurderes individuelt hvilken type som vil egne seg best for å dekke behovet.
- Bruker må selv utløse alarm for å få tilkalt hjelp ved behov.
- Når bruker utløser alarm opprettes det en to-veis-samtale med responssenter. Operatør ved Responssenter tar en vurdering av situasjonen og avklarer alarmen eller sender den ut til tjenesten. For mer informasjon se www.responssenteret.no
Ved mobil trygghetsalarm kan brukerens posisjon lokaliseres, slik at hjemmetjenesten kan rykke ut og bistå bruker eller sende beskjed til pårørende. Brukeren kan reservere seg mot at posisjon lokaliseres, da slås GPS funksjonen av.
Mål med tjenesten:
Sigdal kommune tilbyr tjenesten med tanke på at:
- Trygghetsalarmen skal medvirke til å skape trygghet og sikkerhet for brukeren. Trygghetsalarm er en servicetjeneste, et trygghetsskapende tiltak.
- Trygghetsalarmen skal være en del av det tilbudet tjenesten gir for at brukeren skal kunne bo hjemme lengst mulig og bidra til at brukeren kan være i mer aktivitet.
- Mobil trygghetsalarm gjør brukerne i stand til å kunne bevege seg utendørs igjen, og gjøre dem i stand til å utføre daglige gjøremål (f.eks. dra på butikken selv).
Tjenesten forbeholder seg:
- Å velge relevant utstyr.
- Å montere nøkkelboks.
- Hjemmesykepleien bidrar i nærområdet rundt bosted ved bruk av mobil trygghetsalarm. Tjenesten gjelder innenfor egen kommune.
- Ved mobil trygghetsalarm: Der bruker ikke har tjenester fra før, må vedkommende selv eller personer rundt sørge for å ivareta laderutiner.
- Trygghetsalarmen innvilges til brukeren personlig. Brukeren kan ikke låne ut eller overdra utstyret til andre. Vedtaket opphører uten oppsigelse fra det tidspunkt brukeren faller i fra eller flytter fra hjemmet.
- Kommunen tar egenandel på tjenesten.
For informasjon, ta kontakt med saksbehandler i hjemmetjenesten, telefon 32 71 22 00.