Koronavirus - bilde pixabay

Koronainformasjon: vaksinering, testing og anbefalinger

KLIKK HER

Flagg+redigert

Mottak av flyktninger

KLIKK HER

SMS-befolkningsvarsling i forbindelse med kriser i Sigdal kommune

Kriseledelsen i Sigdal kommune har i den pågående håndteringen av koronavirusutbruddet benyttet SMS-basert befolkningsvarslingssystem. Hensikten er å bidra med informasjon for å redusere den generelle smittefaren i forbindelse med globale korona-pandemien. 

Sigdal kommune anskaffet befolkningsvarslingssystemet i 2017 som ledd i kommunens kontinuerlige beredskapsarbeid.

Det har i den senere tid kommet mange spørsmål til kommunen omkring dette, og kriseledelsen ser det som hensiktsmessig å svare ut dette på et generelt grunnlag.

Sigdal kommune benytter seg av to prinsipielt ulike varslingssystemer ved utsending av meldinger og varslinger. Systemet vedlikeholdes og driftes av ekstern leverandør.

  1. Boligvarsling: Retter seg til hjemmelshavere av bolig- og fritidseiendommer i kommunen. (Blir normalt benyttet av kommunen for å varsle generell informasjon om for eksempel tekniske tjenester på eiendommer slik som vedlikehold på vann- og avløpsnettet)
  2. Befolkningsvarsling: Retter seg til alle mobile enheter som er knyttet til mobilbasestasjoner i kommunen på et gitt tidspunkt. Det vil derfor forekomme at også personer som befinner seg utenfor kommunens grenser, men er knyttet til en basestasjon i Sigdal, mottar et slikt varsel. (Blir kun benyttet ved større kriser og fare).

Befolkningsvarsling anses å være et meget sterkt virkemiddel, og kriseledelsen er derfor av den oppfatning at bruken av dette bør begrenses i slik utstrekning at virkningen ikke avtar. Meldinger kan sendes som tekst- eller talemeldinger. Det er et mål at meldinger som sendes skal være korte, men tydelige. I den pågående krisen har Sigdal kommune per 15.mars 2020 sendt to tekstmeldinger:

  1. 03.20 kl. 10:25: Informasjonsmelding sendt som boligvarsling
    Meldingen er registrert sendt til 7084 ulike telefonnummer. 179 meldinger har feilet av ukjent grunn. Denne meldingen rettet seg til kommunens hjemmelshavere for enten grunn- bolig- eller fritidseiendommer etter at kommuneoverlegen fattet pålegg om å stenge turistnæringen i kommunen. Leverandøren av systemet benytter seg av opplysninger fra folkeregisteret som grunnlag for utsending av informasjon. Meldingen inneholdt følgende informasjon:

    "Helsedirektoratet har anmodet Norges befolkning om å innstille unødvendige fritidsreiser, i den hensikt å begrense ytterligere smittespredning av koronaviruset. Kommuneoverlegen anmoder på det sterkeste at alle innbyggere og fritidsbeboere i Sigdal kommune unngår enhver form for fritidsreiser og oppholder seg på sin faste bostedsadresse inntil videre. Fhi.no sigdal.kommune.no"

Meldingen vil ikke mottas dersom en ikke er folkeregistrert hjemmelshaver til en eiendom i Sigdal kommune eller har reservert seg mot digital informasjon. Enkelte feilsendinger kan forekomme.

 

  1. 03.20 kl. 12:21: Informasjonsmelding sendt som befolkningsvarsling
    Meldingen var aktiv frem til 17.03.20 kl. 11:59 og er levert til totalt 22 102 ulike telefonnummer. 2800 meldinger har feilet av ukjent grunn (11%). Meldingen ble sendt ettersom kriseledelsen registrerte at aktiviteten inn til kommunen var sterkt økende til tross for de nasjonale anbefalingene om å innstille all form for fritidsreiser. For å nå målrettet til alle som befant seg i kommunen i det gitte tidsintervallet, ble meldingen sendt som et befolkningsvarsel til alle enheter som var tilknyttet en basestasjon i Sigdal kommune. Av hensyn til personvernlovgivningen får hverken leverandøren eller kommunen tilgang til noen detaljer av mottakerne, bare antall sendte varslinger. Meldingen inneholdt følgende informasjon:

 

«Sigdal kommune henvendte seg i går til innbyggere og fritidsbeboere i kommunen, der vi oppfordret alle til å innstille fritidsreiser og oppholde seg på bostedsadressen sin.

Kommunen registrerer at det er stor aktivitet i hyttefelt og også på spredt beliggende hytter. Vi gjør oppmerksom på myndighetenes oppfordring om å forbli i bostedskommunen, og vil sterkt oppfordre de som nå befinner seg i sin fritidsbolig om å returnere til bostedsadressen sin umiddelbart. Vi ber om forståelse for at kommunen retter en slik drastisk oppfordring i en tid der vi er nødt til å prioritere ressurser. Vi ber innstendig om at alle deltar i den nasjonale dugnaden for å begrense smitte der de kan.

Ordfører Tine Norman,

Kommunedirektør Jostein Harm»

Kommunen har ikke detaljkunnskap om hvorfor enkelte ikke mottar varslingene. En mulig årsak er imidlertid at Sigdal kommune ikke er alene om å sende slike varsler i disse dager. Både nabokommuner og nasjonale myndigheter som helsedirektoratet (HelseDir) har sendt ut tilsvarende varsler, noe som tidvis kan gi en overbelastning av mobilnettet.

I den pågående situasjonen vil kommunen fortsette å benytte seg av sine varslingssystemer når kriseledelsen finner det hensiktsmessig å henvende seg samlet og målrettet til befolkningen. Vi ber om forståelse for at håndteringen av en slik pandemi er svært krevende for alle etater i kommunen, og at vi ikke til enhver tid har kapasitet til å svare ut alle henvendelser som ikke umiddelbart vurderes som kritiske. Kommunen vil evaluere krisekommunikasjonsverktøyet i etterkant av den pågående hendelsen.

Vi ber videre om at budskapet i varslene som kommunen sender etterfølges.

Du kan lese mer om digital kommunikasjon på https://www.norge.no/nb/digital-kommunikasjon

 

Med hilsen

Henrik O. Mørch
Beredskapssjef
Sigdal kommune