Mottak av flyktninger i Sigdal kommune
Hvem gjør hva?
- Politiet: registrerer søknader om asyl
- UDI: gir beskyttelse og sørger for innkvartering i ulike mottakssentre
- IMDi: koordinerer bosetting- og integreringsarbeid
- Kommuner: gir tjenester til de som bor i mottak/akuttinnkvartering, og bosetter og integrerer flyktninger etter avtale med IMDi.
UDI melder at ukrainere som har et sted å bo, hos venner, familie eller annet nettverk, kan bli værende der inntil videre. Man trenger ikke dra til Nasjonalt Ankomstsenter for å registrere seg, og behøver ikke å melde seg for politiet straks de ankommer, men kan avvente nærmere beskjed. Justisdepartementet jobber nå med å utarbeide et system for flere lokasjoner for registering. Ukrainere som ikke har et sted å bo, må kontakte politiet, som vil ordne transport til Nasjonalt Ankomstsenter, hvor man kan registrere seg og få botilbud.
Sigdal kommune følger situasjonen nøye og forbereder seg på en anmodning fra norske myndigheter om eventuell bosetting av ukrainske flyktninger. Utlendingsdirektoratet (UDI) har ansvar for å ta imot flyktninger som kommer til Norge.
Det er Integrerings og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) som ber kommunene bosette flyktninger. IMDi er i dialog med Sigdal kommune om hvilken kapasitet vi har til å bosette flyktninger.
Formannskapet i Sigdal kommune gjorde flg. vedtak den 8 mars.
Formannskapet ønsker å legge til rette for at flyktninger fra Ukraina kan komme til Sigdal kommune. Kommunedirektøren bes forberede mottak av krigsflyktninger så snart nasjonale myndigheter anmoder om dette. Kommunedirektøren bes om å samarbeide med frivillige organisasjoner for å legge til rette for at kommunen og frivilligheten er koordinert og forberedt på å bidra i en flyktningsituasjon
I arbeidet med kartlegging av kapasitet rettet kommunen en henvendelse til innbyggere om ledig husvære. Responsen på dette har vært god. Vi har også noen ledige kommunale boliger som kan benyttes til flyktninger fra Ukraina.
Kommunedirektøren har gitt tilbakemelding om at kommunen har kapasitet til å motta inntil 50 flyktninger i 2022.
Samarbeidet med frivillige organisasjoner koordinert med kommunens frivilligsentral blir sentralt i arbeidet med å tilrettelegge for eventuelle krigsflyktninger til Sigdal kommune.
Vi ønsker etterhvert å få en oversikt over organisasjoner og personer som vil bidra som frivillige og personer som kan bidra med materiell som leker, møbler osv. Dette vil det komme egen informasjon om
Har du husvære som kan benyttes til bosetting av flyktninger vil vi gjerne at du tar kontakt med kommunen på tlf. 32 71 14 00
Tine Norman Jostein Harm
Ordfører Kommunedirektør
Informasjon om krisen i Ukraina finner du i snarvei øverst på kommunens nettside.