Koronavirus - bilde pixabay

Koronainformasjon: vaksinering, testing og anbefalinger

KLIKK HER

Flagg+redigert

Mottak av flyktninger

KLIKK HER

Koronavirus - kommuneoverlegen ber alle følge smitteverntiltakene nøye fremover.

En gryende oppblomstring av smitte, og da med mutert britisk og særdeles smittsomt virus, gjør at kommuneoverlege Pål Steiran ber alle om å være svært nøye med smitteverntiltakene fremover.
Les hva Steiran skriver under les mer.
 
Nasjonale myndigheter åpner fra torsdag 27.mai for videre lettelser av smitteverntiltak, men overlater samtidig til lokale myndigheter å sikre nødvendige lokale tiltak ut fra lokalt smittetrykk.
Kommunene legger planer for lokalt tilpassede tiltak i trinn for lettelser etter modell fra nasjonale lettelser, men er samtidig klar med mulighet til å gå tilbake til strengere tiltak dersom smittetrykket øker.
Mange har nå lett for å misforstå ordet «gjenåpning». Det er bestemt ikke fritt frem ennå.
Vi har fortsatt smitte blant oss, og dette er også smitte fra de mer smittsomme muterte virus. Det er også hele tiden et visst antall personer uten symptomer som kan være smitteførende.
Vaksinasjon og gjennomgått covid-19 beskytter godt, men gir ingen garanti mot å bli smittet og være smittsom. Slik er det, selv om vaksinasjon gir god beskyttelse allerede 3 uker etter 1. vaksinasjon.
Vi må ha en større vaksinasjonsdekning for å være mer trygge.
En israelsk studie viste av man oppnådde høy grad av beskyttelse mot sykdom i befolkningen når 50-60 prosent var vaksinert. Vi bør kanskje nå 70 prosent for å være mer trygge.
Fullstendig beskyttelse oppnås ved 95 prosent vaksinasjonsdekning (WHO). Flokkimmunitet vil da sørge for at viruset og sykdommen forsvinner fra samfunnet. Mutasjon av virus kan dog endre vaksiners effekt, og påfyll av endret vaksine kan bli nødvendig.
For å forebygge sykdom og sykehusinnleggelser er det FORTSATT AVGØRENDE AT ALLE til enhver tid er nøye med å etterleve generelle smittevernregler. Da unngår vi også at kommunene må iverksette lokale strengere smittetiltak.
For å holde andre trygge, fortsett å holde minst 1 meter avstand til andre, dekk en hoste eller nys i albuen, rengjør hendene ofte og bruk munnbind, spesielt i lukkede, overfylte eller dårlig ventilerte rom.
AVSTAND: Økt avstand og færre nære kontakter er to sentrale smittereduserende tiltak i håndteringen av koronapandemien.
Ved å øke avstanden mellom mennesker og redusere antall kontakter, reduserer vi risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet.
Risiko for smitte er høyere inne enn ute. Husk 1 meters avstand i butikker, cafeer, restauranter, på reningsstudioer og der mange samles.
1 meter avstand reduserer, men utelukker ikke mulighet for smitte. De ansvarlige må sikre at antall inne i lokaler ikke overstiger det som anbefales.
Bruk av munnbind reduserer smitterisiko med 40 prosent.
HÅNDHYGIENE Husk å sprite hender når du går inn og ut av butikker, cafeer, restauranter og treningsstudioer
Ikke glem at alkoholpåvirkning vil kunne redusere fornuftig dømmekraft.
Og – får du luftveissymptomer anbefales det at du tester deg!
Følg også med på nettsidene til de kommuner du beveger deg i eller reiser til. Der finner du oppdatert informasjon om testing, lokalt smittetrykk, smitteverntiltak og vaksinasjonsdekning