Koronavirus - bilde pixabay

Koronainformasjon: vaksinering, testing og anbefalinger

KLIKK HER

Flagg+redigert

Mottak av flyktninger

KLIKK HER

Korona - ny oppdatert oppfriskningsdose

En ny og oppdatert oppfriskningsdose er nå akkurat godkjent og vil snart bli distribuert ut til kommunene. Den nye vaksinen (Comirnaty Original / Omicron BA 1) beskytter både mot det opprinnelige covid-19 viruset (Wuhan) i tillegg til omikronvarianten BA.1.  FHI melder at bivirkningsprofilen sies å være omtrent den samme. Det opplyses også at beskyttelsen mot alvorlig sykdom antas å være lik for de opprinnelige mRNA-vaksinene og de nye, oppdaterte vaksinene.

Personer som har time til koronavaksinasjon 8. september vil via SMS få tilbud om å velge om de vil vente på den nye oppfriskningsvaksinen i slutten av september eller beholde timen for vaksinasjon med den opprinnelige vaksinen. Alle det gjelder bes  om å ringe eller sende SMS (husk å skrive navn) til 476 88 007 hverdager mellom kl. 08.30 og 15.00 for evt. bytte av time eller for å bekrefte at de opprettholder timen  8. september. 


Oppfriskning koronavaksine.
Det blir tilbud om  oppfriskningsvaksine 4. dose til personer 65 år og eldre og risikogrupper i Sentrumsgården,  Borgestubakken 1 ( inngang nede) torsdag 22.09 og onsdag 28.09. De som mangler 3. dose kan også få tilbud om oppfriskningsdose og det er  fremdeles mulig å grunnvaksinere seg. Time kan bestilles på tlf. 476 88 007 på hverdager mellom kl. 08.30 og 15.00. Si fra om du ønsker «gammel» eller «ny» vaksine. 

 

Informasjon om vaksinering kan du lese her.

 

1. Oppfriskningsdoser til ulike målgrupper 

I informasjonsbrev 47 orienterte Folkehelseinstituttet (FHI) om hvilke målgrupper som bør anbefales ny oppfriskningsdose med koronavaksine før kommende høst-/vintersesong. Per nå er det følgende grupper som tilbys ny oppfriskingsdose: 

• Personer 75 år og eldre og sykehjemsbeboere, med oppstart fra 1. juli. 
• Personer 65-74 år, med oppstart så snart kommunene anser at de har gitt et tilstrekkelig tilbud til de 75 år og eldre og ellers har kapasitet til det. 

Vaksinasjon i aldergruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig forløp av covid-19 har foreløpig ikke startet opp. Folkehelseinstituttet vil komme tilbake med informasjon om vaksinasjon for denne gruppen i løpet av kort tid. 


2. Oppdaterte versjoner av koronavaksinene Comirnaty og Spikevax er anbefalt godkjent av europeiske legemiddelmyndigheter 

Europeiske legemiddelmyndigheter anbefalte 1. september en godkjenning av oppdaterte koronavaksiner, såkalte variantvaksiner, fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Det er ventet at EU-kommisjonen vil følge anbefalingen i sitt endelige vedtak som fattes om kort tid. 

Vaksinene er oppdatert for å være bedre tilpasset variantene av SARS-CoV-2-viruset som sirkulerer. Begge de nye oppdaterte vaksinene er bivalente, det vil si at de inneholder mRNA-koden til Spike-proteinet fra både det opprinnelige covid-19-viruset (Wuhan) i tillegg til omikronvarianten BA.1. De oppdaterte vaksinene vil hete Comirnaty Original/Omicron BA.1 og Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1. Vaksinene skal brukes til oppfriskningsvaksinering, men ikke til grunnvaksinering. Ved behov for grunnvaksinering må de opprinnelige mRNA-vaksinene Comirnaty eller Spikevax, eller eventuelt Nuvaxovid fortsatt benyttes. De opprinnelige vaksinene kan fortsatt brukes til oppfriskingsvaksinering hvis den som skal vaksineres ber spesifikt om dette, og kommunene har denne tilgjengelig. 

De kliniske studiene som ligger til grunn for godkjenningen av de nye oppdaterte vaksinene viser at en oppfriskningsdose med disse vaksinene gir minst like god immunrespons mot det opprinnelige Wuhan-viruset og bedre immunrespons mot Omikron (BA.1) sammenliknet med de opprinnelige vaksinene. Økt antistoffnivå vil trolig gi økt beskyttelse mot å bli smittet, men vi vet så langt lite om hvor stor denne forskjellen er. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom antas imidlertid å være lik for de opprinnelige mRNA-vaksinene og de nye, oppdaterte vaksinene. 

Personer i de anbefalte målgruppene som nylig er vaksinert med oppfriskningsdose med opprinnelig vaksine, har allerede gjennom denne dosen fått styrket sin immunitet mot alvorlig sykdom og trenger derfor ikke ytterligere ny dose med oppdatert vaksine nå. 

Bivirkningsprofilen for de nye oppdaterte vaksinene ser så langt ut til å være den samme som ved oppfriskningsvaksinering med de opprinnelige vaksinene basert på Wuhan-viruset. 

Folkehelseinstituttet vil komme tilbake med mer detaljert informasjon om de nye oppdaterte vaksinene når oppdaterte preparatomtaler blir offentlig tilgjengelig. 
Det vil kunne være mange som vil avvente sin oppfriskningsdose frem til oppdatert vaksine er på plass i kommunen. Kommunen må selv vurdere om de skal avlyse alle timer i påvente av oppdaterte vaksiner eller om man overlater til innbyggerne å avlyse sin time. I siste tilfelle bør innbyggeren ved oppmøte opplyses om at oppdaterte vaksiner snarlig vil bli tilgjengelig og dermed gi innbyggeren anledning til å utsette sin oppfriskningsdose. 

Dette kan gjøre det spesielt vanskelig å beregne lokalt vaksinebehov. Selv om vi ønsker best mulig utnyttelse av vaksinedosene, vil FHI understreke at det i denne fasen vil være vanskelig å unngå svinn.