Koronavirus - bilde pixabay

Koronainformasjon: vaksinering, testing og anbefalinger

KLIKK HER

Flagg+redigert

Mottak av flyktninger

KLIKK HER

Konsesjon og boplikt

Konsesjon betyr tillatelse til erverv av fast eiendom. Noen eiendommer krever søknad om konsesjon. Dette gjelder også leierett og annen liknende bruksrett over fast eiendom med avtaletid over 10 år. Eiendom som er bebygd, ikke over 100 dekar der ikke mer enn 35 dekar av arealet er fulldyrka er ikke konsesjonspliktig. Det er flere andre unntak fra konsesjonsplikten også, bla ved slektskap og odelsrett. Ta kontakt med oss om du er usikker på om ervervet er konsesjonspliktig.

Kommunen avgjør søknad om konsesjon, klageinstans er Fylkesmannen.

Hvis det ikke er konsesjonsplikt på eiendommen skal som hovedregel skjemaet LDIR-360 ”Egenerklæring om konsesjonsfrihet ved erverv av fast eiendom mv” fylles ut. De finnes imidlertid noen unntak. Se Forskrift om konsesjonsfrihet mv. Sigdal har ikke lenger 0-konsesjon. Det er kommunen som med underskrift og stempel bekrefter at opplysningene er korrekte før tinglysning gjennomføres. Etter 18.04.17 er det kommunen som legger inn egenerklæringa i matrikkelen. Det er etter dette bare skjøtet som skal sendes:

Statens Kartverk, Postboks 600 Sentrum, 3507 Hønefoss.

Det oppstår lovbestemt boplikt på bebygd eiendom som fyller krava til odlingsjord når den nye eieren har overtatt eiendommen fra nær familie eller har odel til den. Erverver har et års tilflyttingsfrist etter at eiendommen er overtatt. Om man ikke kan eller vil tilflytte eiendommen innen dette året må ny eier søke konsesjon. Boplikta er personlig og varer nå i 5 år. Boplikt kan også oppstå som et vilkår for konsesjon.

Det er viktig å melde flytting til folkeregisteret. Det er folkeregisterets regler som avgjør om kommunen kan godkjenne bosettinga.