Koronavirus - bilde pixabay

Koronainformasjon: vaksinering, testing og anbefalinger

KLIKK HER

Flagg+redigert

Mottak av flyktninger

KLIKK HER

Høring til søknad om bredbåndsutbygging 2021 - frist for innspill er 7. juni

Sigdal kommune arbeider for at innbyggere skal få tilbud om høyhastighetsbredbånd. Det er fremdeles mange områder som trenger et bredbåndsløft og det arbeides for å bedre bredbåndsdekningen år for år. Kommunen planlegger derfor å søke om statlig tilskudd til bredbåndsutbygging i 2021 og ønsker innspill.Sigdal kommune arbeider for at innbyggere skal få tilbud om høyhastighetsbredbånd. Det er fremdeles mange områder som trenger et bredbåndsløft og det arbeides for å bedre bredbåndsdekningen år for år. Kommunen planlegger derfor å søke om statlig tilskudd til bredbåndsutbygging i 2021 og ønsker innspill.

 

Områder som kan motta støtte er de som mangler høyhastighetsbredbånd (30Mbit/s), ikke er kommersielt lønnsomme og det ikke foreligger konkrete utbyggingsplaner de kommende tre årene. Midlene skal dekke husstander og virksomheter i de geografiske områdene. I 2021 vurderer kommunen å søke om midler til følgende områder:

  1. Eidalsroa–Bjøreskogvegen–Bergetangen (kart)
  2. Grasvik–Strand(kart)
  3. Vestsideveien (Velstad–Ebbesberg) med Neggen–Rustan (kart)
  4. Greenskogen (kart)
  5. Green–Bergan–Åby (kart)

Bredbåndsstøtteordningen er attraktiv og får normalt inn langt flere søknader enn tilgjengelige midler. Sigdal har de siste årene fått innvilget deler av sin søknad (ett eller to områder).

Områdene er svært kostbare pr. husstand/virksomhet. Prosjektene er tenkt som et «spleiselag» hvor bidrag fra kommunen, staten, utbygger og innbyggere er avgjørende for å realisere utbygging. Det kan derfor bli nødvendig med høyere anleggsbidrag enn normal listepris fra bredbåndstilbydere i tettbygde strøk og dugnadsinnsats, f.eks. graving på egen tomt og organisering av dugnad i grenda.

I år etterspørres det spesifisering av tilgjengelig infrastruktur og innbyggernes mulighet og ønske om egeninnsats. Dette vil vektlegges i søknadsprosessen hos fylkeskommunen. Vi oppfordrer derfor grendelag, velforeninger og naboer til å gå sammen og beskrive bredbåndsdekning, mulighet og ønske om dugnadsinnsats, egenandel for oppkobling og tilgjengelig infrastruktur i området. Det er også viktig å oppgi en kontaktperson for området. Denne informasjonen er tenkt brukt i anskaffelsesprosessen for å bidra til å ta ned utbyggingskostnaden.

Det er derfor viktig med innspill til de definerte områdene. Det er selvsagt også mulig å sende individuelle høringsinnspill og for andre områder. Innspill og engasjement bidrar til å utarbeide en sterk søknad. 

Du kan måle din nettfart hjemme ved å benytte www.nettfart.no eller laste ned applikasjonen «Nkom nettfart» fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Informasjonen du generer, sendes inn automatisk. For å få en mest mulig nøyaktig måling bør du benytte kablet nett eller stå nærme routeren og sørge for at annet utstyr ikke laster opp/ned, eventuelt er avslått. Hvis du bruker nettbrett eller mobil må GPS-posisjon være påslått og du må være tilkoblet ditt trådløse hjemmenett (WLAN). For mer info, se Nettfarts hjemmeside.

 

Innspill merkes med «Nkom 2021» og sendes til bredband@sigdal.kommune.no innen mandag 7. juni.

 

Innspill som legges på Facebook vil ikke bli besvart eller kommentert, men tas med i det videre arbeidet.