Koronavirus - bilde pixabay

Koronainformasjon: vaksinering, testing og anbefalinger

KLIKK HER

Flagg+redigert

Mottak av flyktninger

KLIKK HER

Erstatning ved avlingssvikt

AVLINGSSKADE?

Det kan gis erstatning til jord- og hagebruksforetak med avlingssvikt som skyldes klimatiske forhold som det ikke er mulig å sikre seg mot. Det er først ved avling under 70 % av normalen at den offentlige ordningen vil gjelde. Det er som hovedregel bare mengdetap som kan erstattes. Vekstgruppene er delt inn i korn, grovfôr, frukt, bær, potet og grønnsaker.  Avlingsskade beregnes pr vekstgruppe. Beregnet erstatning under kr 5 000,- utbetales ikke.

 

Så fort du oppdager skade på årets avling må du melde skaden til kommunen  ”uten ugrunnet opphold”. Det betyr i praksis at melding skal gis så fort foretaket blir klar over at skade har skjedd eller kan oppstå. Kravet om varsling gjør det mulig for kommunen å kontrollere skadeårsak. For at erstatning skal kunne gis må prinsippene for god agronomi være fulgt og avlingen må være høsta. Det er viktig med god dokumentasjon derfor er det fint om det tas bilder. Ta en telefon til landbrukskontoret allerede nå om dere tror dere kommer inn under ordninga.

Det kan søkes om erstatning elektronisk via internett og Altinn på samme måte som for produksjonstilskudd. Søknadsfristen er 31. oktober skadeåret.

Du finner mer informasjon på Landbruksdirektoratets hjemmesider.